Amatérská mykologie

Vaječná omeleta s penízovkou smrkovou a medvědím česnekem

04.04.2021

Brzy z jara vyrůstá na smrkových šiškách výborná jedlá Penízovka smrková, která sice nedorůstá nějakých významných rozměrů, ale za to dokáže na jednom místě vyrůst opravdu početně. Jaro je je asi jediným obdobím v houbařské sezóně, kdy houbaři chodí na houby s nůžkami :-). V tuto dobu vyrůstá v přírodě také vyhledávaná bylina s názvem Medvědí česnek, která je velice populární surovinou v kuchyni a skvěle se hodí i k houbovým pokrmům. Dnes jsem si udělal z těchto dvou hlavních surovin vaječnou omeletu a jedná se o pokrm vhodný jak ke snídani, tak k lehkému obědu či večeři.

K přípravě 1 porce tohoto pokrmu budeme potřebovat:

  • Sůl podle chuti,
  • máslo,
  • 2ks vejce,
  • mletý kmín,
  • houby (v tomto případě penízovku smrkovou dle uvážení),
  • medvědí česnek (dle uvážení).

Postup:

  1. Rozehřejeme si pánev a necháme rozpustit máslo,
  2. na pánev vložíme očištěné houby, které osolíme a okmínujeme,
  3. zhruba po 5 minutách vložíme nahrubo nakrájený/natrhaný medvědí česnek a poté zalijeme rozšlehanými vejci smíchanými se solí,
  4. Jakmile jsou vejce na povrchu zatuhlá, opatrně omeletu přendáme na připravený talíř a máme hotovo :-).